20/04/2024

Proveli smo aktivnost u sklopu manifestacije “Živa baština”

Tijekom 22. i 23. rujna u Zmajevcu smo predstavili naš projekt te stečena znanja i vještine o očuvanju baštine i tradicije Baranje, odnosno o gatorima koji su prepoznatljiv element cijelog kraja, a prijeti im zaborav.

Obzirom da Ministarstvo kulture i medija obilježava dvadesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, što je rezultiralo upisom 216 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih je 23 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine, prijavili smo se kako bismo predstavili stečena znanja i vještine.

Živa baština podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja te su ti vrijedni fragmenti i simboli prošlosti nositelji identiteta i kontinuiteta zajednice što nerijetko podrazumijevaju specifična tradicionalna znanja i vještine koje nestaju. Upravo je ovo bio povod i nama da sudjelujemo i predstavimo svoja znanja.

Tijekom dva dana smo na lokaciji Planina 196 ugostili više desetaka ljudi od kojih su neki i profesori građevinskih fakulteta iz Španjolske, Turske, Rumunjske i Srbije koji su na predstavljanje došli na poziv profesorice Hadzime-Nyarko.

Bilo je zadovoljstvo pričati ljudima o ne tako davnim vremenima koja su gotovo pa i zaboravljena te su ih zamijenili moderniji materijali, brži načini gradnje, no ne i tako zdravi i prirodni. Kako je jedan od ciljeva našeg projekta održiviji načini života te ekološki prihvatljiviji modeli ponašanja, ovo je bila izvrsna prilika podići svijest i o tom segmentu u građevini koja je jedna od najvećih zagađivača današnjice