30/05/2024

Proveli smo radionicu za članove udruge SUMA!

Na poziv Udruge za održivi razvoj SUMA proveli smo dvosatnu radionicu za njihove članove u sklopu proputovanja po večim hrvatskim gradovima tijekom kojih su učili o modelima građanskog aktivizma, načinu funkcioniranja udruga i kako i oni sami mogu pridonijeti razvoju svoga kraja putem aktivacije vlastitih resursa.

Naša želja je bila omogućiti im iskusiti nešto novo i drugačije te smo predstavili naš KA2 projekt NFE for DIS kroz aktivnost izgradnje tornja od špageta u mješovitim timovima u kojima je bilo i osoba s posebnim potrebama (neki člaovi tima su imali povez na očima). Ova vrlo izazovna situacija omogućila im je dobiti vlastiti uvid u važnost prikladne komunikacije s osobama s invaliditetom kako bi oni mogli postati ravnopravni članovi tima te razvijajući svoje vještine pridonositi ostvarenju nekog zajedničkog cilja koji tim ima, u ovom slučaju je to bio zadatak izgradnje tornja. Iako se u prvi mah čini kako je zadatak natjecateljski, ovdje se zapravo radi o zajedništvu, timskom radu, učenju o inkluziji, prihvaćanju valstitih i tuđih ograničenja, modifikacije krajnjih ciljeva cjelog tima u kojem svi članovi mogu sudjelovati. Tijekom evaluacije osvrnuli smo se upravo na važnost uvažavanja različitosti i kreativnim načinima promišljanja mogućeg uključivanja svih članova nekog tima kako bi se u konačnici svi članovi osjećali zadovoljno.

Drugi dio aktivnosti bio je povezan sa emocijama i hranom te kako putem deprivacije jednog osjetila dopuštamo pojačavanje drugih koji ih zamjenjuju te koliko nam je takav proces ugodan. U ovoj aktivnosti povjerenja jedna osoba je trebala prije kušanja opisati hranu što je dovelo do niza nepredviđenih situacija, nor. postavljanje pitanja o mogućim alergijama što bi moglo čak biti i opasno u nekim drugim životnim situacijama. Tijekom razgovora o aktivnosti sudionici su podijelili kako im je bilo drago što poznaju osobe koje im daju hranu jer im vjeruju dok su neki od njih jasno rekli kako im je bilo vrlo teško te primjećuju kako nemaju dovoljno povjerenja iako poznaju osobe s kojima su bili u paru što im je omogućilo nove uvide u njihove obrasce ponašanja.

Upravo ovakve, iskustvene aktivnosti omogućavaju mladima razvijati svoju svijest o samima sebi, ali i o potrebama drugih što je izrazito važno jer nam se često čini kako postajemo društvo individualaca otuđenih od drugih što je dijelom moguće rezultat izazova s kojima se društvo nosilo posljednjih nekoliko godina te nam je od iznimne važnosti raditi na uspostavljanju socijalnih veza između svih članova zajednice.