20/04/2024

Održan je koncert kvarteta Rucner u Batini

Svim članovima ESS projekta Ruralni heroji, 10. rujna 2023. godine, ostat će u posebnom sjećanju! Dugo planirani koncert kvarteta Rucner proveo se na zadovoljstvo svih članova našeg tima, a povratne informacije gotovo 60 posjetitelja i više su nego pozitivne!
Povod održavanja ovog jedinstvenog koncerta jest doživjeti umjetnost i glazbu u onom prostoru gdje ona rijetko u današnje vrijeme obitava, a malena sela čiji se broj stanovnika iz godine u godinu smanjuje i gdje glazbene škole nema, upravo jesu takva mjesta.

Provedbu ovog jedinstvenog događaja koji je poseban i samom kvartetu Rucner koji ove godine bilježe 25 godina postojanja, omogućile su nam i dvije udruge koje us pomogle u realizaciji kroz pomoć oko hrane i pića za sve sudionike. Ovim putem se zahvaljujemo i gđa Gordani Živković koja dugi niz godina promovira ljepote Baranje i trudi se da svatko tko ju posjeti ostane nepovratno njen, zaljubljen u sve ono što ona nudi, a nudi toliko mnogo! Pomoć je pristigla i od Društva prijatelja baranjskih starina „IŽIP“.


Za održavanje koncerta odabrano je imanje s prekrasnim pogledom na Dunav koje je ispisalo dio povijesti sela jer je posljednjih 250 godina bilo u posjedu jedne obitelji, dok se posljednje tri godine o njemu brinu novi vlasnici koji mu žele udahnuti neki novi život, nezaboravljajući bogato nasljeđe koje im je povjereno od strane posjednjeg, tada 93-godišnjeg vlasnika, fotografa Matije Horvata koji je više od šest desetljeća neumorno bilježio važne trenutke iz osobnih života mještana, ali i one koji su nepovratno promijenili cijeli kraj, poput gradnje spomenika Batinskoj bitci.