20/04/2024

Posjetili smo etnografsku zbirku u Karancu

U sklopu našeg ESS projekta Ruralni heroji posjetili smo Etnografsku zbirku “Ulica zaboravljenog vremena” u Karancu, u vlasništvu Vladimira Škrobe – Baje, koja je proglašena kulturnim dobrom od strane Ministarstva kulture i medija.

Zbirka koja se sastoji od više tisuća predmeta ima i 847 predmeta uvedena u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske te smo željeli da sudionici vide rezultat truda i rada g. Škrobe koji je neumorno skupljao ovu zbirku više desetljeća.

U dvorištu su postavljeni i ambari, drvene tradicijske gospodarske zgrade, a zgrada mlina i simbolične kuće su sagrađene od drveta i ćerpiča, omazane blatnom žbukom i obojene vapnom. Predmeti datiraju s kraja 19. i početkom 20. stoljeća, alati s pripadajućim proizvodima obrta, izloženi su tematski. Tako je u jednom ambaru izložen izgled brijačnice s početka 20. stoljeća, a u drugom gostionica. U dvorištu je sagrađena i ledara, gospodarska zgrada namijenjena čuvanju leda izvađenog tijekom zime s Dunava. Osim obrta izloženi su i brojni poljoprivredni alati i strojevi, koji su bili dio seoskih gospodarstava u prvoj polovini 20. stoljeća.

Upoznali smo se i sa Akademijom blata koja se provodi inače u srpnju, gdje polaznici mogu naučiti nešto o tradicionalnoj gradnji i arhitekturi tipičnoj za Baranju i provesti to znanje u praksu te na taj način pomoći u očuvanju baštine.

Cilj današnjom aktivnošću bio je upoznati sudionike s našinima formiranja turističkog proizvoda te oživljavanja vlastitoga mjesta kao što je to učinio g. Škrobo jer ih želimo motivirati na ostanak u svom mjestu i provedbu manjih, a nadamo se nakon toga i većih inicijativa za njihovo mjesto.