21/02/2024

Provedena je druga aktivnost u sklopu ciklusa radionica “Kako žive mladi s invaliditetom?”

Prije nekoliko dana proveli smo našu drugu aktivnost u kojoj je cilj bio započeti diskurs o poteškoćama s kojima se susreću mladi s invaliditetom gdje smo se imali prilike dotaknuti mladih s mentalnim poteškoćama te putem iskustvene radionice doživjeti dio njihove svakodnevice.

Druga po redu radionica imala je za cilj uvesti nas u svijet slijepih i slabovidnih osoba. U prvom dijelu radionice ponovno smo se dotaknuli bontona u razgovoru i ponašanju s osobama s invaliditetom, ali ovaj puta s naglaskom na slijepe i slabovidne osobe. nakon toga smo pokušali osvijestiti koliko dobro komuniciramo kroz 15-minutni zadatak “Doživljaj okoline” gdje smo doživljavali ne samo kroz opise osobe koja vodi, već i kroz dodir, miris i teksturu. Svi sudionici su tijekom evaluacije rekli kako je zadatak bio izuzetno izazovan, ipak, uvidi koje su stekli putem ovog osobnog isukustva hvale su vrijedni i omogućit će im prikladnije ponašanje u situacijama koje zahtijevaju prilagođenije ponašanje i reakcije. Obzirom i na iskazani interes krenuli smo i sa uvodom u osjetila koje će se nastaviti na sljedećim radionicama te smo pokušali osvijestiti osjetilo njuha koje se također značajno razvija u odsutnosti drugih osjetila. Veselimo se i sljedećoj radionici, posebnog sadržaja koje ćemo predstaviti tijekom aktivnosti “Tajna večera”!

Podsjetimo, ova radionica provedena je nakon uspješno završenog Erasmus+ KA2 treninga za osobe koje rade s mladima u sklopu projekta ” NFE for DIS” koji je bio proveden na Cipru te treninga za druge organizacije u lokalnoj zajednici u kojima su sudjelovali predstavnici DOKKICE, HAZ-a, EWOB-a, COO Ivan Štark, PSIHOS i Broadway-a.