20/04/2024

Provedena je radionica -“Kako očuvati baštinu?”

U sklopu našeg projekta Ruralni heroji organizirana je radionica moleraja koje je za naše članove organizirala diplomirana etnologinja i antropologinja, zaposlena kao viša stručna savjetnica u Ministarstvu kulture i medija.

Cilj radionice je bio upoznati se sa starim tehnikama moleraja koji je bio i još uvijek jest vrlo specifičan na području Baranje no u današnje vrijeme se znanje i vještina moleraja gotovo potpuno izgubila.

Tijekom tri radionice u lipnju i srpnju imali smo prilike okušati se u više različitih načina rada, sa šablonom te s valjcima. Postupak rada je vrlo zanimljiv kao i boje koje su bile korištene u to doba, krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Iako je za pretpostaviti kako više nitko ne koristi takvu vrstu ukrašavanja zidova te da alata nema, ipak je situacija nešto drugačija. Osim mogućnosti kupovine takvog alata na sajmovima antikviteta postoje i moderni pigmenti te proizvodnja valjaka sa starinskim motivima što će dijelom osigurati i očuvanje znanja o ovoj staroj tehnici, uz naravno naše poznavanje načina rada.