20/04/2024

Proveli smo radionicu “Od ideje do realizacije!”

U sklopu ESS proojekta Ruralni heroji proveli smo aktivnost radnog naziva “Od ideje do realizacije” kako bismo im neformalnim metodama prikazali način stvaranja ideje te implementacije iste koji bi i oni sami mogli provesti u lokalnoj zajednici. Mladi bi mogli biti pokretači promjena, a ovaj proces pomaže im da svoje inovativne zamisli pretvore u konkretne projekte.

Prvi korak u ovom putovanju je njihova inspiracija, gdje mladi pronalaze područje ili problem koji ih strastveno zanima. To može biti bilo što, od društvenih pitanja do područja umjetnosti ili tehnologije. Bilo nam je ključno da oni samo stalno prepoznaju vlastite interese i strasti kako bi se razvila snažna temeljna ideja.

Nakon što mladi identificiraju svoju potencijalnu ideju te upisali osnovni koncept, sljedeći korak je bio istraživanje potencijala takve ideje koju smo proveli Wall street metodom. Svi sudionici su bili vrlo zainteresirani i prelazak iz faze u fazu se činio kao vrlo jednostavan proces što govori o tome kako su neformalne metode vrlo učinkovite.

Uslijedila je faza planiranja, gdje mladi stvaraju konkretan plan provedbe svoje ideje te smo u ovom dijelu pokušali definirati budžet, dostupne resurse i moguću podrušku u provedbi akko bi detektirali svoje prijatelje kao potencijalnu pomoć.

Na kraju radionice bili su i više nego zadovoljni, ali i iznenađeni količinom i vrstama ideja koje su predlagali. Tijekom evaluacije komentirali su kako im je bilo vrlo zabavno te da nisu imali osjećaj da nešto teško “rade”.