21/02/2024

Kako uspješno rukovoditi timom u kojem su mladi s poteškoćama?

Odgovor na ovo pitanje tražili su mladi učenici Ekonomske i upravne škole Osijek nekoliko dana prije kraja 2023. godine, a koliko im je zadatak bio težak ili lagan podijelili su s nama nakon radionice.

O čemu se zapravo radi?

Udruga Kreaktiva provela je zanimljivu aktivnost tijekom koje su više timova izvršavali zadatak gradnje tornja od špageta i marshmallowa, kou naša kao i druge udruge u Europi desetljećima provode. Ipak, ovaj puta je gotovo polovina tima bila “slijepa” odnosno tijekom 20-to minutne aktivnosti bili su deprivirani svoga vide.

Koliko se stvarnost može promijeniti u tako kratkom vremenu, kako se odnosi unutar tima mijenjaju ovisno o komunikacijskim sposobnostima drugih “videćih” članova tima te koliko smo spremni za inkluziju – naučili su tijekom provedene aktivnosti.

Radionica koju smo proveli s učenicima imala je za cilj omogućiti iskustveno razumijevanje kroz što prolaze slabovidne ili slijepe mlade osobe što je za njih bilo jedinstveno iskustvo. Podijelili su s nama svoje uvide i rezimirali smo radionicu načinima kako komunicirati u ovakvim situacijama te što je izrazito važno i nama i našim sugovornicima ukoliko imaju ovakvu poteškoću. Razovarali smo i o bontonu prema osobama s poteškoćama u razviju te se dotaknuli ključnih smjernica.

Podsjetimo, radionica se provela u sklopu projekta ” NFE for DIS” koji je bio proveden na Cipru te treninga za druge organizacije u lokalnoj zajednici u kojima su sudjelovali predstavnici DOKKICE, HAZ-a, EWOB-a, COO Ivan Štark, PSIHOS i Broadway.