20/04/2024

Predstavljanje stečenog znanja u projektu Ruralni heroji na manifestaciji “Živa baština”

Naši članovi će tijekom rujna 2023. godine predstaviti stečena znanja o očuvanju baštine i tradicije Baranje, odnosno o gatorima koji su prepoznatljiv element cijelog kraja, a prijeti im zaborav.

Manifestacija Dani europske baštine i ove će godine, tradicionalno u rujnu i listopadu obilježiti važnost zajedničke kulturne baštine zajednice europskih naroda s fokusom na nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom Živa baština.

Ministarstvo kulture i medija također obilježava dvadesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, što je rezultiralo upisom 216 nematerijalnih kulturnih dobara u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, od kojih je 23 upisano na UNESCO-ove popise nematerijalne kulturne baštine.

Živa baština podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja. Ti vrijedni fragmenti i simboli prošlosti nositelji su identiteta i kontinuiteta zajednice te nerijetko podrazumijevaju specifična tradicionalna znanja i vještine koje nestaju.

Kako bismo potaknuli na njihovo istraživanje i očuvanje, predstavit ćemo stečene vještine i znanja o gatorima i načinima gradnje te sanacije istih tijekom rujna 2023. godine. Odabrali smo datum odražavanja vinkog maratona kada će Zmajevac, gdje ćemo i provoditi ovu radionicu, posjetiti najveći broj gostiju u cijeloj godini. Lokacija je Planina 196. Nadamo se kako ćete nas posjetiti!

Veselimo se ovoj mogućnosti i zahvaljujemo se Ministarstvu kulture na ovoj prilici!