20/04/2024

Provedbu projekta Ruralni heroji posjetili studenti Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku

Tijekom listopada posjetili su nas studenti Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku kako bi se upoznali sa tradicijskim načinom gradnje zemljom te gradnjom u specifičnom području u kojem prevladava les i prapor.

Vertikalni podrumi su vrlo neuobičajeni u drugim dijelovima Republike Hrvatske, no u Baranji , poglavito selima u okolici Zmajevca, Gajića, Batine i tog kraja su vrlo česti. Kako se radi o dijelu baštine koja izumire dijelom zbog nedovoljnog poznavanja tehnika građenja, a dijelom jer stanovništvo svrhu podruma zamjenjuje rashladnim uređajima i ne sprema vino na starinski način – važno je obrazovati mlađe naraštaje onih u građevinskom sektoru kako bi poznavanjem starih načina gradnje očuvali i dio baštine, ali i možebitno uključili dio tog znanja u nove načine gradnje jer se radi o izrazito ekološkim materijalima (zemlja) što pospješuje i kvalitetu života.

Mnoštvo je pitanja bilo usmjereno našim mastorima koji su prezentirali sve važne aspekte gradnje i sanacije takvih građevina, od pojašnjavanja razloga vertikalne stabilnosti pa sve do kvalitete, čvrstoće i postojanosti takvog načina građenja.

Studenti su nakon prezentacije i radionice posjetili nekoliko gatora koji su u različitim stupnjevima očuvanosti te se dodatno teorijski upoznali s metodama sanacije pojedine vrste gatora.