21/02/2024

Tajna večera u mraku je bila – mrak!

✨Nedavno smo proveli jednu od naših aktivnosti “Dinner in the dark”! ???? Ovo zanimljivo iskustvo za sva osjetila proveli smo za članove udruge HAZ, a aktivnost je provedena u sklopu projekta “NFE Activities for the inclusion of people with disabilities“!????‍????

????Iako nam fotke baš i nisu dobro ispale zbog mraka, iskustvo je bilo, prema riječima sudionika – bilo MRAK!????

Istraživanje osjetila i promjena percepcije uslijed deprivacije vizualnoga doista je omogućilo sudionicima pojačanje osjetilne percepcije drugih osjetila što nam je bio i cilj aktivnosti.

Ovo je bilo posebno iskustvo i jedinstven kulinarski doživljaj. Hrana je vrlo različitog okusa bez vizualnih podražaja, zapravo pojačava se osjetilo okusa i mirisa te se u hrani može uživati na drugačiji način. Bez mogućnosti da vidimo hranu, okus postaje najrelevantnije osjetilo i naša perspektiva biva proširenija te pojačava maštu. Moramo upotrijebiti svoj um kako biste zamislili kako izgleda hrana na tanjuru. Ako ne znamo što je ispred nas, moramo upotrijebiti svoj um i maštu. U određenom smislu, naša mašta postaje naš vid. “Jedemo” onakvu sliku kakvu smo stvorili u našem umu.

Sudionici su imali priliku doživjeti večeru u tri slijeda te su se kroz glazbu i drage predmete povezivali međusobno te učili o drugima koje su upoznali za večerom bez da su imali prilike stvoriti vizualni dojam o njima što navode kao potpuno novo iskustvo. Imali su prilike prilagoditi i svoju komunikaciju što je izuzetno važno i kroz komunikaciju sa slijepim i slabovidnim osobama što je jedan od ciljeva ove aktivnosti – osvještavanje poteškoća s kojima se susreću mlade osobe s invaliditetom.