20/04/2024
Ljudska prava od A do Z

Završen je projekt “Ljudska prava od A do Z”

Ljudska prava od A do Z

Projekt „Dixit : les Droits de l’Homme de A à Z“ („Ljudska prava od A do Z“) osmišljen je i realiziran u suradnji s organizacijom Terra Moveo ASBL iz grada Andenne u Belgiji. Projekt je trajao 7 mjeseci, od travnja do listopada 2016. godine.

Cilj projekta jest aktivacija, motiviranje i uključivanje mladih osoba iz Osječko – baranjske županije u međunarodnu razmjenu s mladim osobama iz Belgije te putem neformalnih metoda obrazovanja poticanje na aktivno poznavanje i zagovaranje ljudskih prava i prava mladih kroz kreativni izričaj.

Sudionici projekta, 12 mladih osoba, starosti 16 – 18 godina (iz naše udruge – Antonela Pačar, Saša Milaković, Karla Blažević, Elena Atanasovski, Marina Janković, Vlatka Tikas) imali su priliku učiti jedni od drugih ali i razmjenjivati iskustva putem osmišljenih radionica i aktivnosti, jačati svoje vještine i sposobnosti te surađivati na temu ljudskih prava i prava djece i mladih koju smatramo vrlo bitnom u njihovim godinama.

Ključne aktivnosti projekta:

  • mobilnost mladih iz Osječko – baranjske županije u Andenne, Belgija u svibnju 2016. godine
  • mobilnost mladih iz Andenne, Belgija u Osijek u rujnu 2016. godine
  • izložba na temu ljudskih prava
  • izrada društvene igre na temu upoznavanja mladih s ljudskim pravima i pravima djece
  • kreativne radionice na temu ljudskih prava i prava djece i mladih

Očekivani rezultati projekta usmjereni su senziblizaciji mladih korisnika projekta na temu ljudskih prava i prava djece koji obuhvaćaju prava i obveze mladih osoba a koji su ostvarivi u njihovoj domeni, primarno u njihovom razredu i zajednici kojoj pripadaju.

Putem mobilnosti i drugih kreativnih aktivnosti planiranih u projektu, tijekom 7 mjeseci, mlade osobe iz Osječko – baranjske županije imale su priliku upoznati svoje vršnjake iz Belgije, razmjenjivati svoje stavove i mišljenja o temi koja je u fokusu interesa ovog projekta ali i o općim temama po kojima su slični ili se razlikuju od svojih vršnjaka. Na taj način, kroz neformalnu edukaciju koja je temelj ovog projekta, pružila im se prilika za usvajanje pozitivnih stavova ali i budućeg pozitivnog i proaktivnog djelovanja u zajednici.

Zanima te kako su se proveli članovi naše udruge? Slijedi link 🙂

Evo nas i u Glasu Slavonije 🙂